Topi Sorsakoski & Agents


Agents-biografia

Beat PeteAgents-yhtye perustettiin syksyllä 1979, kun Tuomari Nurmion ja Köyhien ystävät -yhtyeen tiet erosivat. Köyhien ystävissä soittivat Nurmion ohella Esa Pulliainen (kitara), Hans Etholén (basso) ja Juha Takanen (rummut). Esan, Hansin ja Juhan mukaan liittyivät Jukka Ollila (koskettimet) ja Esan veli Kai Pulliainen. Kai ryhtyi soittamaan bassoa, Hans komppikitaraa. Laulusolistiksi kiinnitettiin Beat-Pete (kuva vasemmalla). Agents oli syntynyt.

"Rautalankamusiikki on isänmaallista"

Agents teki heti vuoden 1979 lopulla klassisen singlen Jätkän twist / Kitara twist. Seuraavan vuoden alkupuolella ilmestyivät singlet Snake shake / Sydänsuruja ja Agents Arabiassa / Se jokin sinulla on. Vuoden 1980 aikana ilmestyi myös debyyttialbumi nimeltään Agents. Agentsin musiikillinen tyyli perustui beat- ja rautalankasoundeihin, mikä poikkesi radikaalisti tuon ajan musiikin valtavirrasta. Agentsit olivat "rautalankapuritaaneja", jotka soittivat niin sanotusti ”kirjan mukaan".

Tunteiden tulkitsija - Rauli "Badding" Somerjoki

BaddingSyksyllä 1981 alkoi Agentsin ja Rauli "Badding" Somerjoen menestyksekäs yhteistyö. Agents säestikin Somerjokea hänen uran loppukauden unohtumattomilla levyillä: Ikkunaprinsessa, Tähdet, tähdet ja Laivat (Agents esiintyi Laivat -LP:llä salanimellä The Young Beats). Ikimuistoinen taltiointi tältä kokoonpanolta on Mika Kaurismäen elokuvassa Arvottomat.

Rauli Somerjoki toteutti Jussi Raittisen ohella jo 1970-luvulla perinteisen tanssi- ja iskelmämusiikin sekä popin yhteensulauttamista, synteesiä. Esimerkkinä tästä on vaikkapa Raulin tulkitsema Matti Jurvan sävellys Sulamit. Tätä niin kutsuttua fuusiomusiikkia Agents vei sitten myöhemmässä tuotannossaan Somerjokea pidemmälle.

Sinivalkoinen ääni - Topi Sorsakoski

Rauli Somerjoen ohella Agentsin toisena solistina 1980-luvun alkupuolella oli ähtäriläinen Pekka Tammilehto. Pekka oli saanut Jussi & The Boys -yhtyeen kitaristina ollessaan taiteilijanimen Topi Sorsakoski. Topin vakiinnuttaessa paikkansa Agentsin ykkössolistina yhtye saavutti kasvavaa suosiota ja pääsi jo suurempiin paikkoihin soittamaan. Bändiin liittyivät tanssitytöt Mari Hatakka ja Tiina "Pink" Isohanni. Varsinainen läpimurto tapahtui vuonna 1986 In beat -LP:n julkaisun jälkeen. Topi Sorsakoski & Agents tuli tunnetuksi koko Suomessa.

Topi Sorsakosken ja Agentsin yhteistyö päättyi elokuussa 1992 Heinäveden Kermakosken lavalla. Takana oli yli tuhat keikkaa ja viisi yhteistä albumia. Kaikki levyt myivät kultaa ja neljä saavutti platinalevyn rajan. Lisäksi ilmestyivät maxi-ep:t vuosina 1985 ja 1986 sekä useita singlelevyjä. Muun muassa syksyn 1987 kymmenestä soitetuimmasta jukebox-singlestä puolet oli Topin ja Agentsin levytyksiä.

Levyjen kappaleet ovat vanhaa iskelmää, rockia ja slaavilaista kaihoa 1950- ja 1960-luvuilta. Kappaleet on sovitettu uudelleen ja esitetty aidosti ehdottomalla tyylitajulla ja kaikella kunnioituksella menneisyyttä kohtaan. Kappaleiden sovituksista vastasi tyylitaituri ja kitaravirtuoosi Esa Pulliainen. Sävellykset ovat Toivo Kärjen, John Lennonin & Paul McCartneyn, Renegadesin, Jimi Hendrixin ja Rauno Lehtisen käsialaa. 

"Topi Sorsakosken ja Agentsin merkitys ja vaikutus ei rajoitu ainoastaan musiikkityylien yhdistämiseen. Topi & Agents vei rockmusiikin takaisin tanssilavoille varttuneemmalle väestölle, samalla se veti mukanaan myös runsaasti nuorta yleisöä. Agents-yhtyeen voidaan sanoa vaikuttaneen ratkaisevasti tanssilavakulttuurimme elpymiseen" (Jussi Raittinen).

Agents & Jorma Kääriäinen

Topi Sorsakosken ja Agentsin teiden erottua tapahtui Agentsin kokoonpanossa muutos. Vanhojen jäsenten Esa ja Kai Pulliaisen lisäksi yhtyeeseen liittyivät mukaan Heikki Sandrén (rummut) ja J.P. Virtanen (koskettimet). J.P. Virtanen on ollut levytyksien lisäksi toisinaan mukana myös keikoilla. Uudeksi laulusolistiksi kiinnitettiin Jorma Kääriäinen. Jorman sametinpehmeä ääni ja teeskentelemätön tyyli toivat uuden, oman lisänsä Agents-soundiin.

Lisäksi Agents ja Jorma Kääriäinen -yhtyeen mukana on ollut Vesa Anttila. Vesa on toiminut muun muassa muusikkona, äänittäjänä, miksaajana ja ollut mukana studiolla.

Agents & Jorma Kääriäinen levyt

Ensimmäinen kokoonpanolta Agents & Jorma Kääriäinen ilmestynyt albumi oli Agents Forever (1995), joka valittiin heti paikallisradioiden kuukauden levyksi. Albumi sisältää suurimmaksi osaksi cover-kappaleita, joista seitsemään Jorma Kääriäinen teki suomenkieliset sanat. Parhaiten mieliin ovat jääneet kappaleet Sanoit liian paljon, Antaudun (kuin hullu rakkauteen) ja Tähti kaukainen.

Vuonna 1996 ilmestyi pitkäsoitto Agents Is Back!, jolla perinteisten käännöskappaleiden lisäksi oli mukana Esalta ja Jormalta yksi oma biisi sekä kaksi kotimaista kappaletta uudelleen sovitettuina. Muistan kesän ja Moskovan valot ovat ne kappaleet, joilla Jorma Kääriäinen lauloi itsensä suomalaisten sydämiin. "Agents is back!" myi kultaa marraskuussa 2000.

Marraskuussa 1997 ilmestynyt Agents Is More! on nimensä mukaisesti enemmän kuin edeltäjänsä - nimenomaan myyntilukujen näkökulmasta. Albumi toi Agents & Jorma Kääriäinen - kokoonpanolle ensimmäisen yhteisen kultalevyn huhtikuussa 1998. Agents Is More! valittiin kuukauden levyksi marraskuussa 1997. Vuoden 1997 levyäänestyksessä albumi oli toisena ja Radio Mafian Roots-illan rokkilevyäänestyksessä albumi oli viides. Albumin soitetuin kappale oli Sinä vain, joka muutti soittolistan Agents-merkkiseksi vuodenvaihteessa 1997-1998. Agents is more! -albumi ylitti platinalevyrajan (40 000 kpl) kesäkuussa 2001.

Kesällä 1998 Pieksämäellä Suomen Elvis Presley Fan Club nimesi Agents ja Jorma Kääriäinen -yhtyeen kunniajäsenekseen. Perusteluina olivat muun muassa kauan jatkunut Elvis-musiikin ja muun hyvän tanssimusiikin eteenpäin vieminen niin levyillä kuin lavoilla, pieteetillä ja positiivisessa hengessä.

Lokakuussa 1998 ilmestyi kokoelma-albumi Agents Is Best!, jolle on koottu Agents & Jorma Kääriäinen -yhtyeen radio- ja keikkasuosikit. Mukana on viisi uutta tai Agentsin levyillä aikaisemmin julkaisematonta kappaletta: Illan varjoon himmeään, Ajomies, Mrs. Robinson, Donna ja Sunshine Of Your Love. Joulukuussa 1998 albumi saavutti kultalevyrajan ja Radio Mafian Roots-illan rokkilevyäänestyksessä Agents Is Best! oli kolmas. Lokakuussa 1999 samainen levy saavutti platinalevyrajan (45 000 kpl).

Joulukuussa 1999 julkaistiin Laulava Sydän -tupla-albumi. Levy saavutti kultalevyrajan (20.000 kpl) joulukuussa 1999 ja platinalevyn rajan heinäkuussa 2000.

Maaliskuussa 2001 julkaisu albumi Agents is... Here! myi kultaa heti julkaisunsa yhteydessä ja platinaan vaadittavat 30 000 kappaletta viisi kuukautta myöhemmin.

Lokukuussa 2001 julkaistiin rokkilevy Agents is... Rock! Vol. 1. Hiteiksi nousivat muun muassa kappaleet Hound dog, Move it ja Teenage Dolly. Vuonna 2003 julkaistulta albumilta Agents Is... Tonight mieleen jäivät puolestaan kappaleet Jos näin ei koskaan, Fever ja Peliä vain.

Vuonna 2004 julkaistiin The Boysin kanssa albumi Pop Show. Yhteisalbumia seurasi myös yhteiskeikat seuraavana kesänä ympäri Suomea. Yhteislevyn hittejä olivat muun muassa Tahdon saaren, Yyterin twist, Takaa ajatusten virran ja Leningrad.

Marraskuussa 2004 julkaistiin Jorma Kääriäisen ja Agentsin toinen kokoelmalevy. Levyllä on myös viisi Agentsin ennen julkaisematonta levytystä. ...Is best vol. 2. saavutti platinalevyrajan, 30 000 myytyä äänitettä, kesäkuussa 2005.

Yhteistyön päättyminen Jorma Kääriäisen kanssa

13.9.2006 julkaistiin Agents & Jorma Kääriäisen seitsemäs ja viimeinen studioalbumi, ...Is Allright. Lokakuussa 2006 Agents ilmoitti jäävänsä pitkälle keikka- ja levytystauolle. Laulusolisti Jorma Kääriäinen esiintyy tällä hetkellä sooloartistina ja on julkaissut levyt Yhden tähden hotelli 2007, Jorma Kääriäinen ja Riku Niemi Orchestra Kädenjälki 2008, Kajaanista Memphisiin: sooloura 1978-2010 vuonna 2010 sekä Jorma Kääriäinen ja Riku Niemi Orchestra Kaikki tiet 2011. Kääriäiseltä on myös ilmestynyt soololevyt Onnenlantti 2005 ja Jorma Kääriäinen 2003.

Topi Sorsakosken paluu Agentsin solistiksi

Toukokuussa 2007 ilmoitettiin Topi Sorsakosken palaavan Agentsin laulajaksi ainakin yhden albumin ja kiertueen ajaksi. Elokuussa 2007 julkaistiin Renegades-yhtyeen tuotantoon pohjautuva Agents-albumi. Topi Sorsakoski & Agents teki albumin ilmestymisen aikoihin myös kiertueen, jolta kuvattuun materiaaliin pohjautuen julkaistiin vielä 2008 Reunion – live-dvd. Kahdesta Tavastian keikasta, treeneistä ja haastatteluista koostettu musiikkipainotteinen tv-ohjelma "Topi Sorsakoski & Agents 2007" nähtiin TV2:lla jouluna 2007 ja pääsiäisenä 2008.

Paluu instrumentaalimusiikkiin ja juhlaboxi

Vuonna 2008 Agents levytti albumillisen instrumentaalimusiikkia. Agents...is beat! - instrumental 2008 recordings -albumi julkaistiin aluksi 2000 kappaleen numeroituna erikoispainoksena dvd-kotelossa, minkä jälkeen levystä tehtiin tavallinen cd-versio. Elokuussa 2009 Agents-yhtyeen 30-vuotista taivalta juhlistettiin julkaisemalla viiden cd:n Agents....Looking Back -boxi, joka kattaa parhaat palat yhtyeen tuotannosta niin Rauli Badding Somerjoen, Topi Sorsakosken kuin Jorma Kääriäisenkin ajoilta. Yhtye teki syksyllä 2009 myös Kaikkien aikojen Agents -juhlakiertueen, jossa solisteina toimivat Kääriäisen ja Sorsakosken lisäksi yhtyeen uusi solisti, Vesa Haaja.

Agents & Vesa Haaja

Vesa Haaja aloitti Agents-solistina elokuussa 2008 ja ensimmäinen albumi Go Go uudelta kokoonpanolta julkaistiin lähes kolme vuotta myöhemmin 15.06.2011. Agentsille tyypilliseen tapaan yhtye ”ajoi uuden solistin sisään” keikkailemalla. Vasta sitten oli studion ja levytysten vuoro. Go Go -levy ylitti kultalevyrajan jo saman vuoden heinäkuussa.

Vesa Haaja ja Esa Pulliainen ovat tunteneet toisensa jo kaksi vuosikymmentä. Miehistä henkii molemminpuolinen kunnioitus. Vesa on pitkän linjan rock’n’roll –mies, joka on maineikkaan Whistle Bait –yhtyeensä kanssa kiertänyt kotimaan ja maailman estradeja jo vuodesta 1984 lähtien. Haaja on myös omassa genressään arvostettujen The Barnshakersin ja Hi-Fly Rangersin solisti ja biisintekijä. Kuten Pulliaisen kitaroinnissa, Vesa Haajan tulkinnassakaan ei ole mitään ylimääräistä – ja samalla siinä on kaikki. Elokuussa 2008 Haajan lisäksi Agentsien vakiokokoonpanoon liittyi myös saksofonisti Juho Hurskainen. Tutussa Agents-soundissa on uusi syke.

2012 alkuvuodesta Agents julkaisi neljä levyä kolmen – oikeastaan neljän eri solistin kanssa. Lähes tarkalleen vuosi ensimmäisen albumin ilmestymisen jälkeen 13.06.2012 ilmestyi Agents & Vesa Haaja -kokoonpanon cd+dvd On Stage / In Studio. Cd-levyllä on 18 biisiä livenä tai studiossa äänitettyinä ja dvd:llä dokkarin lisäksi 19 biisiä niin ikään livenä tai studiossa äänitettyinä. Julkaisun ensimmäinen single oli Ikäväni, jonka piti alun perin tulla kesällä 2011 julkaistulle Go Go -levylle Vesa Haajan ja Topi Sorsakosken duettona.

Kolme muuta alkuvuodesta 2012 ilmestynyttä Agents-levyä olivat uudelleenjulkaisut, joista jokaisella on kaksi ekstrabiisiä. Maaliskuun 7. päivä ilmestyi Topi Sorsakoski & Agentsin Renegades -albumi, jolla on bonuksena kaksi aiemmin vain levyn bonuspainoksen dvd:llä ollutta kappaletta, Verkkaisemmin kuin aikaisemmin ja Aika yön on aika työn. 09.05 2012 ilmestyi uutena versiona Agents & Jorma Kääriäinen -kokoonpanon viimeiseksi yhteiseksi albumiksi jäänyt …Is Allright, joka alun perin julkaistiin 2006. Ekstrana uudelleenjulkaisulla ovat kappaleet It’s A Young World (säv ja san Jerry Fuller) sekä Jailhouse Rock. Myös toukokuun 9. päivä 2012 ilmestyi vuonna 2008 ensijulkaistu Agents …Is Beat -instrumentaalilevy, jonka solistina voidaan pitää itse kitaristi Pulliaista. Bonuksena uudelleenjulkaisulla ovat Esan valitsemat instrumentaalit And The Beat Goes On (säv. ja san. Sonny Bono) ja Sleepwalk (säv. ja san.Santo Farina / John Farina/ Ann Farina).

Vuonna 2013 bändi sulkeutui aina tilaisuuden tullen Hitsville #3 -studioon Helsingin Pitäjänmäelle. Uuden Agents & Vesa Haaja -albumin ensimmäinen, vain digitaalisesti julkaistu single En luota suudelmiin ilmestyi 25.10.2013 – ennen kuin pitkäsoiton julkaisuajankohdasta oli mitään varmaa tietoa. Single nousi Radio Suomen soittolistan #1:ksi. Lokakuussa yhtye kutsuttiin lämmittelemään rock-legenda Chuck Berryä tämän Suomen kiertueella.

Uusi Agents & Vesa Haaja -albumi Sound On Sound julkaistaan 5.9.2014. Cd sisältää 12 uutta biisiä. Musiikillisesti pitkäsoitto jatkaa 2011 ilmestyneen Go Go -albumin svengaavalla linjalla. Toinen single, Yksin sinun, jaettiin radioille kesäkuun puolivälissä ja julkaistiin vain digitaalisesti 19.6.2014. Juuri ennen albumin ilmestymistä levyltä irrotettiin vielä kolmas single, Sen voi vain aavistaa.

Syksyllä 2014 Agents täyttää 35 vuotta. Yhtyeen kivijalka on edelleen Esa Pulliaisen isänmaallinen ja trendeistä piittaamaton rautalankasoundi.

Ville Valo, Agents

Agents-yhtye ja HIM-yhtyeen solisti Ville Valo ovat aloittaneet yhteistyön Rauli 'Badding' Somerjoen laulujen äärellä.

Ville Valo & Agents -albumi julkaistaan alkuvuodesta 2019. Levyn julkaisun jälkeen on luvassa kiertue.


Muut projektit:

Vuonna 2008 perustettu instrumentaalibändi Esa Pulliainen C-Combo julkaisi debyyttilevynsä 20.6.2013. Albumilla kunnioitettiin helmikuussa 2013 viisikymmenvuotista taivaltaan juhlinutta suomaista rautalankaa. Albumi Esa Pulliainen C-Combo julkaistiin vinyylinä ja cd-levynä. C-Combossa soittavat Esa Pulliaisen (kitara) lisäksi Kai Pulliainen (basso) sekä Toni “El Blanco” Liimatta (rummut). 

Agents on ollut mukana mm. seuraavilla levytyksillä: Eino Grön: Vähemmän kiirettä, enemmän aikaa, Löysin sinut uudestaan; Markku Aro: Menneisyyden sillat; MrBreathless: Face it, Time to rock, Rock-Kuningas; Hallikainen-Koivusalo: Kimpassa; Pate Mustajärvi: Ukkometso.
Lisää Agentseista voi lukea myös Wikipedian kattavalta Agents-sivustolta tai Agentsien epäviralliselta sivustolta www.agents-sivut.com. Agents - Hans, Esa, Kai, Juha, Jukka
Agents - Hans, Esa, Kai, Juha, Jukka

Vanhat singlet
Vanhat singletBadding
Topi Sorsakoski